Arbetsplatsen är den sista platsen där en beroendes fasad rämnar

Vår VD Sarah Linderoth var med i en artikel i SvD där hon pratar om oron kring missbruk som kommer att accelerera när distansarbetet fortsätter under hösten. Nedan finner du artikeln som är hämtad från SvD.

Text: Gustaf Larsson.
Foto: Simon Rehnström

 

Hon söp och knarkade i nio år. Nu räds Sarah Linderoth, vd på Ljung och Sjöberg, att missbruken kommer att accelerera när distansarbetet fortsätter under hösten.
– Arbetsplatsen är den sista platsen där en beroendes fasad rämnar, säger hon.

 

En perfekt storm som ger missbrukare alla förutsättningar att komma ännu längre ned i sitt beroende. Ännu djupare ned i avgrunden. Så beskriver Sarah Linderoth coronakrisen och den kraftiga ökningen i distansarbete. Hon talar utifrån egen erfarenhet:

– Det här är i min värld, som också har haft den här problematiken, en fullkomlig katastrof.

Hon spår att hemmajobbandet kan få dystra konsekvenser för människor i riskgruppen att återfalla i missbruk.

Sarah Linderoth levde själv i ett beroende av alkohol och droger i nio års tid. Om distansarbete hade varit normen när hon var på botten, hade det lett till ”fritt fall”.

– Arbetsplatsen är den sista platsen där en beroendes fasad rämnar. När den försvinner finns det inte längre någon struktur som håller dig tillbaka.

 

Med beroende i bagaget har hon engagerat sig yrkesmässigt i frågan. I sitt cv till Ljung och Sjöberg, som arbetar med att hjälpa arbetsgivare att identifiera och rehabilitera alkohol- och drogproblem på arbetsplatser, stod det:

 

”Hej, mitt namn är Sarah. Jag har knarkat och supit i nio års tid och fått sparken från sju arbetsplatser, kan jag få komma på arbetsintervju?”.

 

Det fick hon, och i dag är hon vd på företaget sedan åtta år tillbaka. I bolagets kontakter med kunder, vanliga arbetsgivare, har de märkt en tydlig trend att missbruken under pandemin nu hinner gå mycket längre innan de fångas upp.

– De bromsklossar som finns i samhället är i mångt och mycket styrda av normer. Det är helt enkelt inte okej att komma till en arbetsplats och vara bakfull. Nu behöver du inte konfronteras av chefer och kollegor, och kan checka ut en timme för att sova ruset av dig, säger hon.

Hon fortsätter:

– Du kan vara bakfull måndag till fredag utan att någon identifierar och reagerar. Då kan missbruket eskalera innan någon ens märker det.

 

På Alkohollinjen, den nationella stödlinjen för alkohol, syntes en 30-procentig ökning av samtal i maj jämfört med samma period förra året. Statistiken är i sig inte kopplat till hemarbete, men enligt Alna, som även de jobbar mot missbruk i arbetslivet, finns det ett samband.

– Vi har sett en ökning i våra kontakter med arbetsgivare under sommaren och på våra siffror ser vi också att det kommer att öka ytterligare i höst, säger Alnas vd Anna Thulin.

Hon anser att en del av utvecklingen hör ihop med att alkohol blir mer lättillgängligt när arbetet flyter ihop med privatlivet.

– Bara det att ha tillgång till alkohol i högre utsträckning ökar risken för den enskilda medarbetaren som har problematik sedan tidigare, säger hon.

Sarah Linderoth uppmanar arbetsgivare att vara vaksamma:

– Du som chef måste fånga upp och ta det vidare innan det blir för sent.

 

Vad kan arbetsplatsen göra åt detta?

– Du som chef eller kollega måste lita på din magkänsla och agera även om du inte är hundraprocentigt säker. För den dagen någon är säker har det gått alldeles för långt i ett missbruk, du står på den sista hållplatsen när någon utifrån kan se att du missbrukar.

Det finns olika signalvärden som är extra viktiga att vara vaksam på, förklarar Sarah Linderoth.

– Det kan vara allt från att en kollega skickar ett mejl sent på kvällen, mitt i veckan fast personen har småbarn, till att en annan kollega hör någonting i förbifarten som inte känns helt rätt. Det viktiga är att våga agera när vi ser något som inte stämmer eller får den beryktade magkänslan.

Hon fortsätter:

– Jag som alkoholist och narkoman var otroligt duktig på att manipulera min omgivning, det gick att dölja om jag inte kom full till jobbet. Hade min omgivning väntat på att jag själv skulle be om hjälp hade jag med största sannolikhet inte överlevt.

 

Redaktör och granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.