Nyheter

Här hittar du intressant material inom området dold psykisk ohälsa på arbetsplatsen; kunskapsartiklar, länkar till externa resurser, nyhetsartiklar, information om aktuella kundaktiviteter, föreläsningar och vad som är på gång.

Chefens stöd – en väg ut ur beroendet

Fia Jonsson var full varje dag hela semestern. När hösten kom var hon djupt nere under ytan. Trots att alkoholen haft ett kraftigt grepp om henne i två år, visste arbetskamraterna fortfarande ingenting. Men en dag i oktober slog hon numret till chefen och bad om hjälp.

”Efter det gick allt ganska snabbt. Chefen kontaktade Ljung & Sjöberg, som är det företag som Scandic Hotels samarbetar med kring beroendeproblematik hos anställda.”

 

Skilsmässan 2009 tog på krafterna för hotellstäderskan Fia Jonsson. Hon, som alltid varit så glad, sjönk nu ner i en depression. Ledsen, trött och trasig inombords gick det snabbt utför. Saknaden efter barnen varannan vecka var också svår. Alkoholen blev lösningen för att döva känslorna.

– Nu efteråt inser jag att jag skulle ha fått antidepressiva medel i stället, då hade jag kunnat hålla mig flytande den första svåra tiden, säger hon.

Redan kort efter separationen – innan själva drickandet börjat på allvar – kunde Fia Jonsson ha svårt att förmå sig att stiga upp och gå till jobbet. Hon bara sov och sov. Cheferna på hotellet Scandic Crown i Göteborg började reagera på mönstret i sjukfrånvaron.

– En facklig representant visade mig hur ofta jag varit hemma under måndagar och fredagar den senaste tiden. Det såg inte bra ut, säger hon.

Läs hela artikeln här: https://www.prevent.se/arbetsliv/ovrigt/2016/chefens-stod–en-vag-ut-ur-beroendet/

 


Orolig för en medarbetare? Eller dig själv? Någon i din närhet? Det finns hjälp.

Av egna erfarenheter vet vi att alkohol- och drogproblem, spelberoende, stress och medberoende slår hårt mot individen och arbetsplatsen. Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Är du kollega eller anhörig till en person som behöver hjälp? Eller är du orolig för egen del?

Ring oss på telefon 08 24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så hör vi av oss.
Du får stämma av dina funderingar med en expert som vid behov hjälper dig vidare. Kontakten medför inga förpliktelser eller kostnader och du kan vara anonym.