Nyheter

Här hittar du intressant material inom området dold psykisk ohälsa på arbetsplatsen; kunskapsartiklar, länkar till externa resurser, nyhetsartiklar, information om aktuella kundaktiviteter, föreläsningar och vad som är på gång.

Hur mår min medarbetare? Tre tips till dig som chef vid oro

”Något har förändrats. Humöret är ojämnare. Kanske har det varit för mycket? Är det något som inte funkar med nya kollegan? Hon kanske bara är lite deppig. Men hon var ju glad på konferensen. Att det blir något glas för mycket kan ju hända alla. Och hon bad ju om ursäkt. Kanske är det fortfarande jobbigt hemma? Hon sa ju att det varit en tuff tid för relationen. Borde fråga. Men nej, ska nog inte lägga mig i privatlivet. Det löser sig. Men behöver den där rapporten hon lovade förra veckan. Synd att hon var sjuk när vi skulle ha utvecklingssamtal.”

 

Signaler vid dold psykisk ohälsa
Signaler vid dold psykisk ohälsa –som alkohol-, drog- och spelproblem men även stressrelaterad ohälsa –är ofta snarlika. När en medarbetare mår dåligt är det tyvärr vanligt att chefen väntar och hoppas på att det ska lösa sig av sig självt. När du som chef är orolig för din medarbetare, kom ihåg att:

1) Lita på din magkänsla: signaler i alla ära –men i grunden handlar mycket om din magkänsla. Du känner instinktivt att något är fel eller lägger märke till att någons beteende har förändrats. Var inte rädd för att kliva fram! Lyft hellre din oro tio gånger för mycket än en gång för lite.

2) Undvik att sätta etikett på problemet: det är inte meningen att du ska agera terapeut, läkare eller åklagare. Du ska inte ställa diagnos eller få medarbetaren att erkänna problemet. Men du ska ta din oro på allvar och agera.

3) Ett ansvar och en möjlighet: när du ser tecken på ohälsa hos en medarbetare har du ett lagstadgat ansvar att agera (utredningsskyldighet). Men också en unik möjlighet att bidra till en viktig förändringsresa för individen. Dessutom bidrar du till en produktiv och säker arbetsplats.

 

Chefsstödet – ett ledarskapsstöd som handleder chefer i svåra medarbetarärenden
Känner du oro för en medarbetare? Ring till vårt Chefsstöd (08 24 32 00) – du får personlig och kravlös rådgivning av en expert och hjälp att bedöma situationen.


Orolig för en medarbetare? Eller dig själv? Någon i din närhet? Det finns hjälp.

Av egna erfarenheter vet vi att alkohol- och drogproblem, spelberoende, stress och medberoende slår hårt mot individen och arbetsplatsen. Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Är du kollega eller anhörig till en person som behöver hjälp? Eller är du orolig för egen del?

Ring oss på telefon 08 24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så hör vi av oss.
Du får stämma av dina funderingar med en expert som vid behov hjälper dig vidare. Kontakten medför inga förpliktelser eller kostnader och du kan vara anonym.