Nyheter

Här hittar du intressant material inom området dold psykisk ohälsa på arbetsplatsen; kunskapsartiklar, länkar till externa resurser, nyhetsartiklar, information om aktuella kundaktiviteter, föreläsningar och vad som är på gång.

Hur mycket kan man dricka?

I det här inlägget går vi igenom följande:

  • Alkohol per vecka – vad är normalt?
  • Är alkohol skadligt?
  • En enhet alkohol – vad innebär det?
  • Hur mycket alkohol kan man dricka?
  • Hur skadligt är alkohol?
  • Rekommenderat dagligt intag alkohol?
  • Standardenhet för alkohol?

Alkohol per vecka
Att vara i riskzonen för ett alkoholberoende innebär att man dricker över det rekommenderade intaget per vecka. Mätvärdet sätts genom begreppet ”standardglas” och varje standardglas motsvarar 12 g alkohol. Hur mycket kan man då dricka per vecka?

Alkohol per vecka män: 14 st. standardglas
Alkohol per vecka kvinnor: 9 st. standardglas


Är alkohol skadligt?

Att överkonsumera alkohol innebär risk för skador. Om du löpande dricker alkohol så löper du en större risk att drabbas.


En enhet alkohol
Vad innebär en enhet alkohol? En enhet alkohol är ett annat namn för ett standardglas som vi gick igenom ovan. Beroende på vilken alkoholdryck du intar är antalet centiliter avgörande. Se nedan förklaring:

4 cl starksprit = en enhet alkohol

15 cl vin = en enhet alkohol

33 cl starköl = en enhet alkohol

50 cl cider = en enhet alkohol

50 cl folköl = en enhet alkohol


Hur mycket alkohol kan man dricka?
Det högst rekommenderade intaget av alkohol per vecka är 14 respektive 9 enheter beroende på om du är en man eller en kvinna. Det högst rekommenderade dagliga intaget av alkohol blir då:

Man: 2 enheter alkohol per dag
Kvinna: 1,2 enheter alkohol per dag


Hur skadligt är alkohol?
Alkohol är skadligt. Beroende på hur ofta och hur mycket du dricker varierar skaderisken. En sak som är säker och det är att ju mindre du dricker desto bättre är det. Om du inte dricker alls så eliminerar du skaderisken helt.


Orolig för en medarbetare? Eller dig själv? Någon i din närhet? Det finns hjälp.

Av egna erfarenheter vet vi att alkohol- och drogproblem, spelberoende, stress och medberoende slår hårt mot individen och arbetsplatsen. Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Är du kollega eller anhörig till en person som behöver hjälp? Eller är du orolig för egen del?

Ring oss på telefon 08 24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så hör vi av oss.
Du får stämma av dina funderingar med en expert som vid behov hjälper dig vidare. Kontakten medför inga förpliktelser eller kostnader och du kan vara anonym.