Råd till dig som är anhörig till en spelmissbrukare

Spelberoende är något som drabbar allt fler och likt alla typer av missbruk och beroenden slår det även hårt mot dem runtomkring. Har man dessutom aldrig varit i en liknande situation tidigare, kan det också vara väldigt svårt att veta hur man ska reagera och vad ska göra. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av tips och råd till dig som är anhörig till någon spelberoende!

Innehåll:

  • Spelmissbruk – vanligare än vi tror
  • Lär dig känna igen varningsflaggorna
  • Tips & råd till dig som anhörig
  • Ta hjälp av vårt medberoendeprogram

 

Spelmissbruk – vanligare än vi tror

När man pratar om missbruk och beroenden är det många som kommer att tänka på de som är relaterade till alkohol och narkotika. Inte alls lika många kommer att tänka på de som är relaterade till spel om pengar. Trots detta är spelmissbruk ett stort och utbrett problem som blir allt vanligare.

Undersökningar som gjorts av Folkhälsomyndigheten visar att ungefär 3 procent av den svenska befolkningen har spelrelaterade problem. Med andra ord har näst intill 300 000 personer i Sverige skadliga spelvanor. Vanor som även löper en stor risk att utvecklas till psykisk ohälsa i form av bland annat depression.

Som du märker är skadliga spelvanor vanligare än vad man tror och det är viktigt att man agerar om man känner sig orolig för någon i sin närvaro. Som anhörig är det nämligen vanligt att man tvekar på att söka hjälp eftersom man skäms, känner att man sviker den person som spelar eller också för att man är rädd att höra att man överdriver. Detta brukar kallas för medberoende och innebär att man själv anpassar sig efter en person med missbruk.


Lär dig känna igen varningsflaggorna

Något som kännetecknar spelmissbruk, och alla typer av missbruk för den delen, är att personen i fråga blir väldigt duktig på att dölja sina problem. Eftersom spel om pengar inte ger några fysiska åkommor som alkohol och narkotika gör, kan det också vara ännu svårare att upptäcka att något inte står rätt till.

Som tur är finns det en hel del varningsflaggor som kan innebära att en person är beroende av spel om pengar. Det är dock viktigt att veta att det finns många överensstämmelser mellan spelberoende och andra, helt vanliga problem i livet. Med andra ord behöver det inte innebära att personen i fråga är beroende av spel om hen uppvisar någon av nedanstående tecken, men man bör även ta sin oro på allvar!

  • Personen uppvisar ett förändrat beteende som exempelvis kan innebära att hen blir lättirriterad, nedstämd eller rastlös.
  • Personen håller sig borta från sociala kontakter och isolerar sig mer och mer.
  • Personen vill inte längre göra sådant som hen tidigare gillade. Detta kan vara allt ifrån fysiska aktiviteter till en hobby.
  • Personen börjar få allt mer problem med att betala räkningar och börjar även fråga anhöriga om hen kan få långa pengar.
  • Personen börjar prestera allt sämre på sin arbetsplats.

 

Tips & råd till dig som anhörig

Som nämnts tidigare är det en stor utmaning att vara anhörig till någon med skadliga spelvanor. Nedan har vi därför samlat ett antal tips och råd som kan hjälpa dig som anhörig att hantera svåra situationer som kan uppstå.

  • När det kommer till spelberoende kan det vara bra att veta att den drabbade kan ha begränsad probleminsikt. Om du känner en oro för att någon i din närhet lever med spelberoende och försöker att prata hen, bör du vara väl förberedd på detta. Det är inte heller ovanligt att du kommer få höra saker som att du överdriver, är tråkig eller sviker personen i fråga.
  • Som anhörig är det inte ovanligt att man blir tillfrågad att låna ut pengar, betala räkningar eller skulder för att ”hjälpa” den som spelar, för nu har hen lovat att bättra sig. Generellt bör du som anhörig undvika att betala skulder eller liknande till personen i fråga eftersom hen då lär sig att någon annan kommer ta ansvar för problemen framöver.
  • En vanlig reaktion hos anhöriga till någon med spelberoende är att man börjar komma med tomma hot som ”om du inte slutar spela händer det här” eller ”om du inte slutar spela kommer jag sluta göra det här”. Det är väldigt viktigt att inte säga dessa saker om du inte är villig att genomföra det du säger eftersom personen i fråga då lär sig att inte ta det du säger på allvar.
  • Om du lever i en nära relation med någon som är beroende av spel är det lätt hänt att hela din vardag börjar krets kring detta, utan att du själv reflekterar över det. Det är därför viktigt att du vågar ta hjälp och inser att du både gör dig själv och den berörde en björntjänst genom att inte vägra ta hjälp.

Ta hjälp av vårt medberoendeprogram

Att vara medberoende är ett destruktivt beteendemönster som många gånger leder till att man själv drabbas av psykisk ohälsa som utmattningssyndrom och depression. För att uppnå en hållbar livssituation med god livskvalitet och undvika allvarligare ohälsa behöver vi adressera själva kärnproblemet, alltså medberoendet.

Genom vårt medberoendeprogram kan du få en hjälpande hand att bryta mönstret och hitta tillbaka till en sund relation – både till dig själv och din omgivning!

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.