Nyheter

Här hittar du intressant material inom området dold psykisk ohälsa på arbetsplatsen; kunskapsartiklar, länkar till externa resurser, nyhetsartiklar, information om aktuella kundaktiviteter, föreläsningar och vad som är på gång.

Utdrag från Saco-S medlemsutskick

Alkohol och droger

I anslutning till senaste styrelsemötet (8/10) genomfördes en mycket intressant utbildning om Alkohol och droger. Det var en representant för Previas samarbetsparter Ljung & Sjöberg som var på plats. Det som skiljer dem från ett antal andra företag är att de är specialiserade inom alkohol och droger samt att flertalet av medarbetarna har egna erfarenheter. Deras idé är att ”hjälpa arbetsgivare att tidigt hjälpa sina medarbetare”. De är vidare också mycket noga med att en diagnos ska ställas av läkare.

 

Några punkter till som är bra att nämna:

Chefen har både ett utredningsansvar och ett rehabiliteringsansvar.

Du som medarbetare är skyldig att medverka vid rehabilitering och i dessa situationer är den enskilde personens integritet undantagen.

Om du är orolig för en kollega/medarbetare prata med din chef eller dennes chef så att de tidigt kan påbörja ett samtal/utredning.

Vår roll som fackliga företrädare är att vi ska ha kunskap om Trafikverkets förhållningssätt samt stötta den enskilde medlemmen.

 

bildkälla:
https://www.saco.se/lokala-webbplatser/saco-s


Orolig för en medarbetare? Eller dig själv? Någon i din närhet? Det finns hjälp.

Av egna erfarenheter vet vi att alkohol- och drogproblem, spelberoende, stress och medberoende slår hårt mot individen och arbetsplatsen. Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Är du kollega eller anhörig till en person som behöver hjälp? Eller är du orolig för egen del?

Ring oss på telefon 08 24 32 00 eller fyll i kontaktrutan så hör vi av oss.
Du får stämma av dina funderingar med en expert som vid behov hjälper dig vidare. Kontakten medför inga förpliktelser eller kostnader och du kan vara anonym.