Hur spelar jag mindre?

Spelberoendet har tillsammans med stress blivit en av vår tids stora samhällsproblem. Kartläggningar från Folkhälsomyndigheten har b.la. pekat på att uppskattningsvis 3% av den svenska befolkningen har skadliga spelvanor. Samtidigt är mörkertalet fortfarande stort. Med anledning av detta tänkte vi i denna artikel dela med oss av tre tips för att dra ner på spelandet.

 

Innehåll

  • Orsaker till att man blir beroende av spel
  • Spelberoende – ett växande problem
  • 3 tips för att spela mindre
  • Ta hjälp av vårt klientprogram

 

Orsaker till att man blir beroende av spel 

När det kommer till beroenden, i samtliga former, finns det inga enkla svar. Det är komplexa problem som kan grunda sig i en mängd olika saker. Viss forskning tyder dock på att en del människor är mer genetiskt lagda för att utveckla ett beroende.

För att lära dig mer om detta område, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel Varför blir man spelberoende?.

 

Spelberoende – ett växande problem 

Som tidigare nämnts är spelberoendet ett växande problem. Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggningar har drygt 3% av befolkningen skadliga spelvanor. Med andra ord brottas nästan 300 000 svenskar med spelrelaterade problem som riskerar att utvecklas till allvarlig psykisk ohälsa i form av b.la. utmattningssyndrom och depression.

Läs också: Spelberoende berättar: en vardag kantad av spel

Även om 300 000 må låta som en stor siffra är mörkertalet fortfarande stort. Med största sannolikhet handlar det om många fler som är spelberoende. Lägger man dessutom till alla familjemedlemmar som också drabbas, varav många utvecklar ett medberoende, blir siffran enorm.

 

3 tips för att spela mindre 

Om din målsättning är att förhålla dig till ett måttligt spelande, kan du använda dig av nedanstående tips:

1. Se spelandet som ett nöje, inte som ett sätt att skapa en inkomst eller blir rik – Rent matematiskt är dina chanser att förlora mycket större än dina chanser att vinna. Ju mer du spelar, desto mer pengar kommer du alltså att förlora. Förhåll dig därför till spelandet som ett nöje och inte som ett sätt att tjäna pengar.

Försök aldrig heller att vinna tillbaka pengar som du förlorat. Kom ihåg – rent matematiskt är dina chanser att förlora mycket större än dina chanser att vinna. Du bör heller aldrig låna pengar för att finansiera ditt spelande.

Ett bra sätt att motivera mindre spelande är att fråga dig själv ”vad skulle jag kunna göra för dessa pengar istället?”.

2. Sätt upp tydliga spelgränser och se till att följa dem! – Innan du börjar spela bör du bestämma hur mycket pengar du kan använda. Än en gång, fundera på vilka andra roliga saker du skulle kunna göra med dessa pengar.

Före du börjar spela bör du även bestämma hur mycket tid du kan spendera på det. Fundera även på vad du skulle kunna göra med tiden istället. Kanske skulle du kunna spendera mer tid med dina barn, vänner eller familjemedlemmar?

Sist men inte minst: se till att inte överskrida de penga- eller tidsbegränsningar du satt för dig själv.

3. Fundera på om du inte kan bearbeta dina känslor på andra sätt – Många använder sig av spel om pengar för att fly från någonting. Sina känslor. Ångesten och stressen. Fundera därför på om det finns några andra sätt som du kan möta och bearbeta dina känslor på? Finns det någon sport du kan ägna dig åt? Eller finns det någon organisation du kan engagera dig i?

Avslutningsvis

Att spela måttligt kan vara svårt, särskilt om man är på gränsen till att utveckla ett spelproblem. Om spelandet ger negativa konsekvenser rekommenderar vi att man alltid har som målsättning att sluta spela!

Om du också känner att det är dags att göra en förändring i ditt spelbeteende, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel 5 tips för att sluta spela eller också ta hjälp av vårt klientprogram.

 

Ta hjälp av vårt klientprogram

På Ljung & Sjöberg är vi väl medvetna om hur svårt det kan vara att dra ner eller sluta med sitt spelande. Med anledning av detta erbjuder vi resursintensiva klientprogram som på individnivå arbetar med beteendeförändring.

Våra klientprogram omfattar en rad olika områden, varav ett av dem är spelberoende. Synonymt för alla program är att de är resursintensiva och bygger på evidensbaserade metoder. Ring oss direkt på 08 24 32 00 eller fyll i kontaktformuläret nedan för att ta reda på hur vi kan hjälpa just dig att förändra ditt spelbeteende!

 

Redaktör & granskare: Åsa Yacoub, Kommunikationsansvarig

Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är du som chef eller HR orolig för en medarbetare? Eller är du orolig för egen del?



    Kontakta oss: 08-24 32 00 | info@ljungsjoberg.se

    Genom att klicka på "Kontakta mig" nedan så godkänner jag att Ljung & Sjöberg lagrar mina personuppgifter i max 30 dagar för att kunna kontakta mig.